Generaties

De vele gesprekken in de afgelopen jaren aan menige keukentafel geven me een inkijkje in de belevingswereld van een generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. En dat maakt indruk.

Wij hebben duurzaamheid ‘ontdekt’. Zij weten niet beter of je gaat zuinig om met je spullen.

Wij kopen iets als we het nodig hebben via internet. Zij kochten alleen iets in de winkel als het echt niet anders kon. Er was immers altijd wel iemand die iets over had. En anders repareerde je wat je had met naald en draad, een elastiekje en een stukje plakband, een extra spijker en een plankje hout.

Wij reizen de wereld af, maken carrière en hebben last van vermoeidheid. Zij gingen niet of nauwelijks op vakantie, werkten hard en zochten vrienden en familie op voor een spelletje kaarten of een avondje dansen. En ’s zomers was een dagje Tropisch Oosten alsof je een wereldreis maakte. Moeder vulde de fietstassen met lekker belegde broodjes en iets te drinken voor onderweg.

Zij gingen gebukt onder een bezetter in ’40 – ’45 en hoorden via de radio hoe de stand van zaken was. Wij leven al heel lang in vrijheid, maar zien elke dag op tv hoe er oorlog woedt in de wereld.

Hebben wij het nu beter? Hadden zij het toen slechter? Hoe ouder ik word, hoe moeilijker ik het vind om die vraag te beantwoorden. Wat zij allang weten, begin ik nu pas te ontdekken: elke vrijheid wordt duur bevochten.

 

© Petra van Eldik – Neleman

Terug naar overzicht

Laatste nieuws